De hele wereld als werkplek: zet remote werken in voor jouw bedrijf

Wij geven de vrijheid aan onze mensen om te werken waar en wanneer ze het meest productief zijn. Waarom we dit doen? Omdat we geloven dat dit bijdraagt aan werkgeluk, een goede work-life balance én aan onze resultaten. We delen enkele tips zodat je in jouw bedrijf ook remote kunt gaan werken.

Remote working betekent dat je werkt vanuit een andere locatie dan het kantoor van je bedrijf, maar wel verbonden bent met je collega’s via internet. Dat kan dus vanaf thuis zijn, of vanuit Thailand.

Qikker Online is een remote digital agency. Remote working zit in ons DNA. Een deel van ons team werkt vanuit het buitenland en veel andere collega’s die normaliter vanuit Amsterdam werken, gaan ook vaak naar het buitenland om daar te werken.

Remote werken voor meer geluk én de beste mensen

De belangrijkste reden voor ons om aan remote working te doen is omdat we er zelf gelukkig en geïnspireerd door raken. Dit betekent dat we met veel plezier ons werk blijven doen en ons team van A-players aan ons blijven binden. Omdat we onze horizon verbreden door flexibel te zijn met remote werken, kunnen we met mensen uit de hele wereld werken, waardoor de beste mensen uit het vak onderdeel van Qikker’s team en expertise zijn. Onze klanten ervaren dat voordeel ook.

Goede tools voor remote werken

Als je niet fysiek naast elkaar zit, maar op afstand werkt, moet je zorgen dat je goede tools gebruikt. Wij gebruiken onder andere de volgende tools:

  • Slack, voor de dagelijkse communicatie door middel van chat en bellen.
  • Podio, als ons projectmanagementsysteem waar precies in staat wat iedereen moet doen in een project.
  • Whereby, voor groepsvideo.
  • Cooker, ons planningsysteem dat we zelf gebouwd hebben zodat iedereen precies weet op welk project hij/zij werkt.

NB Voor interne communicatie gebruiken we geen e-mail.

Huur mensen direct in

Wij worden dagelijks benaderd door partijen in Oost-Europa en India die hun diensten aanbieden. Wij werken zelf niet met dergelijke bureaus of software-organisaties, maar huren iedereen zelf in. Dat betekent dat alle remotees hetzelfde sollicitatie-proces doorlopen als mensen die bij ons op kantoor werken, en daarbij ook nog een pilot-project moeten doen. Een pilot-project duurt bij ons een week en is bedoeld om te evalueren hoe mensen samenwerken en communiceren. Als dit niet van nature jouw goede eigenschappen zijn, is het erg lastig om samen te werken op afstand.

Kom ook face-to-face bij elkaar

De beste manier om elkaar beter te leren kennen en de betrokkenheid te vergroten is door elkaar te zien. Daarom nodigen we minimaal twee keer per jaar iedereen uit in Amsterdam voor een strategiesessie, feest of andere gemeenschappelijke activiteit. Deze zomer zijn we met hele team in Kreta geweest om daar te werken (zie foto bovenin)

Wees super stipt en ga bij voorkeur naar het oosten

Als je gaat werken op afstand dan is dat voor de mensen om je heen, klanten en collega’s, even wennen. Zorg dat je super stipt aanwezig bent bij al je (telefonische) afspraken, zodat anderen er snel aan gewend zijn en op je kunnen vertrouwen. En als je de keuze hebt in verband met het tijdsverschil, is het een stuk prettiger om naar het oosten te gaan dan naar het Westen. Als je werkt wanneer mensen in Amsterdam nog niet begonnen zijn, loop je voor op de rest, in plaats van achter.

Geef vrijheid

Als baas of als collega heb je het liefst dat de collega’s met wie je werkt allemaal op een steenworp afstand van je zitten. Mocht je ze nodig hebben, dan bereik je ze direct. Echter, soms is het voor je collega prettiger om thuis te werken en de meeting virtueel bij te wonen. Of je hebt die ene collega die het toch fijner vindt om nog wat langer in Thailand te blijven. In dat geval geven wij die vrijheid en het vertrouwen, ook al is dat soms oncomfortabel. Dat vertrouwen krijg je namelijk ook terug.

Uitdagingen ahead

Ons doel is niet om volledig remote te worden, maar wij streven er wel naar dat er altijd 30% tot 50% van de mensen remote werkt. Voor veel werkzaamheden, met name tijdens het development traject, is dit al goed mogelijk. Voor andere werkzaamheden, zoals de presentatie van het design aan de klant, of een Design Sprint, is nog geen remote variant. Ook vinden veel klanten het nog erg prettig als mensen echt op hun fysieke locatie werken. We gaan er de komende tijd tegenaan om ook voor deze uitdagingen oplossingen te bieden. Wil je hier meer over weten? Keep in touch.

Klaar om ons te ontmoeten?